Vragen over het Inclusief Duaal Leertraject?
Hier vind je de antwoorden!

Waarover hebt u een vraag?

 • Inschrijven
 • Traject
 • Voordelen
 • Uitkeringen en vrijstellingen
Wie kan zich inschrijven voor het opleidingstraject?

Wie het opleidingstraject wil volgen

 • is 18 jaar of ouder
 • heeft een gemiddelde kennis van het Nederlands of het Frans, afhankelijk van de regio. Dit betekent dat je de taal in verschillende situaties kan gebruiken, maar dat je nog niet vlot spreekt. Afhankelijk van regio tot regio gaat dit over:
 • is gemotiveerd om een voltijdse dagopleiding te volgen
 • is bereid bent zaterdag en/of zondag te werken
 • is bereid in shiften te werken (bv 06:00 tot 14:00, 14:00 tot 22:00, 22:00 tot 06:00)
 • kan fietsen
 • is fysiek fit
 • heeft een bewijs van goed gedrag en zeden
Hoe en waar schrijf ik me in ?

Via deze pagina kan je je inschrijven voor het opleidingstraject. Dit is de eerste stap om te ontdekken of deze opleiding echt iets voor jou is.

Wat kost het opleidingstraject?

Je krijgt een gratis opleiding op de werkvloer bij bpost, in de rijschool van bpost en tijdens de lessen op school. Afhankelijk van jouw persoonlijk opleidingstraject, zullen bepaalde onkosten ook terugbetaald worden. Specifieke vragen over vergoedingen, uitkeringen en premies beantwoorden wij graag in een volgende stap.

Opgelet, aangezien je nog aan het leren bent, ontvang je gedurende de opleiding nog geen loon.

Welk taalniveau heb ik nodig om mij in te schrijven voor het traject?

Om deel te nemen aan het opleidingstraject moet je een gemiddelde taalkennis hebben, wat overeenkomt met het Europese B1 niveau en betekent dat je de taal in verschillende situaties kan gebruiken, maar dat je nog niet vlot spreekt. Afhankelijk van regio tot regio gaat dit over:

 • Een gemiddelde kennis van het Nederlands (niveau 2.4) als je het traject in Vlaanderen of Nederlandstalig Brussel volgt
 • Een gemiddelde kennis van het Frans (niveau B1-B2) als je het traject in Wallonië of Franstalig Brussel volgt
 • Een gemiddelde kennis van het Duits als je het traject in de Duitstalige Gemeenschap volgt
Vanaf wanneer kan ik inschrijven? Wat zijn de verschillende stappen?
 1. Als je interesse hebt om deel te nemen aan het opleidingstraject, moet je je eerst kandidaat stellen via dit formulier
 2. Daarna zal je gecontacteerd worden door een bpost contactpersoon en/of een contactpersoon van de opleidingsinstelling waar je les zal volgen en krijg je meer informatie over het traject en de startdatum
 3. Als je daarna nog steeds interesse hebt om deel te nemen en voldoet aan de voorwaarden, start je jouw opleidingstraject
Kan ik me inschrijven als student?

Neen, je moet een schoolverlater en minstens 18 jaar zijn om deel te nemen aan het opleidingstraject.

Ik word pas binnenkort 18 jaar. Kan ik starten?

Om deel te kunnen nemen aan het opleidingstraject moet je een schoolverlater en minstens 18 jaar zijn op het moment dat het traject van start gaat.

Heb ik recht op vrijstellingen?
 • Voor trajecten in regio Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel: Als je bepaalde vakken al hebt behaald via het secundair onderwijs of een oriëntering, dan kan je vrijstellingen krijgen. Je bespreekt dit met jouw persoonlijke trajectbegeleider vooraleer je aan het opleidingstraject begint.
 • Voor trajecten in regio Wallonië en Franstalig Brussel en de Duitstalige Gemeenschap: hier is het niet mogelijk om vrijstellingen te krijgen.
Ik heb een lager taalniveau. Kan ik toch starten?
 • Voor trajecten in regio Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel: Vanaf niveau 2.1 in het Nederlands kan je starten in het voortraject. Dan krijg je in een intensieve taalopleiding Nederlands gedurende 1 tot 6 maanden. Heb je geen niveau 1.2? Dan volg je het best eerst een opleiding Nederlands 1.1 en nadien niveau 1.2.
 • Voor trajecten in regio Wallonië en Franstalig Brussel en de Duitstalige Gemeenschap: hier zijn op dit moment geen voortrajecten voorzien. Je volgt dus best eerst zelf een taalopleiding.
Hoe ziet de opleiding eruit als ik geen diploma secundair onderwijs wil behalen?

Het duaal leertraject is een traject om je diploma te behalen. Heb je al een diploma secundair onderwijs? Dan kan je eventueel een individueel traject volgen en begin je sneller aan je stage. Mogelijkheden en meer informatie bekijken we samen in een persoonlijk gesprek.

Ik heb mijn diploma secundair onderwijs behaald in het buitenland. Wat zijn de mogelijkheden?

Je bespreekt dit in een persoonlijk gesprek met je trajectbegeleider.

Ik heb mijn rijbewijs behaald in het buitenland. Wordt dat hier erkend?

Het is belangrijk dat je een praktisch manueel rijbewijs hebt.

België erkent rijbewijzen uit alle Europese landen plus de volgende landen of gebieden : Albanië, Algerije, Andorra, Armenië, Aruba, Australië, Azerbeidzjan, Benin, Bosnië-Herzegovina, Botswana, Brazilië, Burkina Faso, Canada (Alberta-New Brunswick- Ontaria, Québec, Saskatchewan), Caribisch Nederland (Bonaire, Saba, Sint Eustatius), Centraal Afrika, China, Congo Brazzaville, Congo Kinshasa, Cuba, Curaçao, Djibouti, Dominicaanse Republiek, Egypte, Ethiopië, Filippijnen, Frankrijk – TOM (Nieuw-Caledonië, Polynesië, Wallis, Futuna), Georgië, Hong Kong, Indonesië, Iran, Isle of Man, Israël, Ivoorkust, Japan, Jordanië, Kazachstan, Kirgizstan, Kosovo, Koeweit, Lesotho, Libanon, Madagaskar, Malawi, Maleisië, Mali, Marokko, Mauritius, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nepal, Nieuw-Zeeland, Niger, Noord-Macedonië, Oekraïne, Oezbekistan, Peru, Rusland, Rwanda, San Marino, Senegal, Servië, Singapore, Sint Maarten, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Togo, Tunesië, Turkije, Turkmenistan, Vaticaanstad, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten van Amerika, Wit-Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zwitserland.

Wat als ik al een (voorlopig) rijbewijs B heb?

Ook als je je rijbewijs reeds behaalde, ben je welkom in het duaal leertraject. Het is wel belangrijk dat dit een manueel rijbewijs is en geen automatisch.

Heb je nog geen rijbewijs, maar ligt de datum van je rijexamen al vast, dan wordt daar rekening mee gehouden in de opleiding. Is je rijbewijs vervallen? Bespreek dit dan met je trajectbegeleider.

Wat als ik niet kan fietsen?

Wie wil starten, moet kunnen fietsen. Dit is immers een belangrijke vaardigheid als je als postbode aan de slag gaat. In verschillende gemeenten zijn er initiatieven om te leren rijden met de fiets. Neem daar zeker contact mee op als je interesse heb in het opleidingstraject.

Ik verhuis binnenkort. Is het mogelijk om een stage te doen in de buurt? Kan ik tijdens de opleiding van locatie veranderen ? Kan ik zelf mijn stagelocatie kiezen ?

Hoewel we niets kunnen garanderen, gaan we zeker bekijken welke stageplaatsen bij bpost beschikbaar zijn in de buurt van je woonplaats.

Voor vragen over je inschrijving, vakken, inkomen, en vergoedingen zal het CVO je helpen. Jobgerelateerde vragen
(bvb. Werkdagen, uren, planning, enz.) kan je aan bpost stellen via het emailadres duaalleren@bpost.be

Scroll up