Waarover hebt u een vraag?
- Inschrijven
- Traject
- Voordelen
- Uitkeringen en vrijstellingen
Wie het opleidingstraject wil volgen
- is 18 jaar of ouder
- heeft een gemiddelde kennis van het Nederlands of het Frans, afhankelijk van de regio. Dit betekent dat je de taal in verschillende situaties kan gebruiken, maar dat je nog niet vlot spreekt. Afhankelijk van regio tot regio gaat dit over:
- is gemotiveerd om een voltijdse dagopleiding te volgen
- is bereid bent zaterdag en/of zondag te werken
- is bereid in shiften te werken (bv 06:00 tot 14:00, 14:00 tot 22:00, 22:00 tot 06:00)
- kan fietsen
- is fysiek fit
- heeft een bewijs van goed gedrag en zeden
Via deze pagina kan je je inschrijven voor het opleidingstraject. Dit is de eerste stap om te ontdekken of deze opleiding echt iets voor jou is.
Je krijgt een gratis opleiding op de werkvloer bij bpost, in de rijschool van bpost en tijdens de lessen op school. Afhankelijk van jouw persoonlijk opleidingstraject, zullen bepaalde onkosten ook terugbetaald worden. Specifieke vragen over vergoedingen, uitkeringen en premies beantwoorden wij graag in een volgende stap.
Opgelet, aangezien je nog aan het leren bent, ontvang je gedurende de opleiding nog geen loon.
Om deel te nemen aan het opleidingstraject moet je een gemiddelde taalkennis hebben, wat overeenkomt met het Europese B1 niveau en betekent dat je de taal in verschillende situaties kan gebruiken, maar dat je nog niet vlot spreekt. Afhankelijk van regio tot regio gaat dit over:
- Een gemiddelde kennis van het Nederlands (niveau 2.4) als je het traject in Vlaanderen of Nederlandstalig Brussel volgt
- Een gemiddelde kennis van het Frans (niveau B1-B2) als je het traject in Wallonië of Franstalig Brussel volgt
- Een gemiddelde kennis van het Duits als je het traject in de Duitstalige Gemeenschap volgt
- Als je interesse hebt om deel te nemen aan het opleidingstraject, moet je je eerst kandidaat stellen via dit formulier
- Daarna zal je gecontacteerd worden door een bpost contactpersoon en/of een contactpersoon van de opleidingsinstelling waar je les zal volgen en krijg je meer informatie over het traject en de startdatum
- Als je daarna nog steeds interesse hebt om deel te nemen en voldoet aan de voorwaarden, start je jouw opleidingstraject
Neen, je moet een schoolverlater en minstens 18 jaar zijn om deel te nemen aan het opleidingstraject.
Om deel te kunnen nemen aan het opleidingstraject moet je een schoolverlater en minstens 18 jaar zijn op het moment dat het traject van start gaat.
- Voor trajecten in regio Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel: Als je bepaalde vakken al hebt behaald via het secundair onderwijs of een oriëntering, dan kan je vrijstellingen krijgen. Je bespreekt dit met jouw persoonlijke trajectbegeleider vooraleer je aan het opleidingstraject begint.
- Voor trajecten in regio Wallonië en Franstalig Brussel en de Duitstalige Gemeenschap: hier is het niet mogelijk om vrijstellingen te krijgen.
- Voor trajecten in regio Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel: Vanaf niveau 2.1 in het Nederlands kan je starten in het voortraject. Dan krijg je in een intensieve taalopleiding Nederlands gedurende 1 tot 6 maanden. Heb je geen niveau 1.2? Dan volg je het best eerst een opleiding Nederlands 1.1 en nadien niveau 1.2.
- Voor trajecten in regio Wallonië en Franstalig Brussel en de Duitstalige Gemeenschap: hier zijn op dit moment geen voortrajecten voorzien. Je volgt dus best eerst zelf een taalopleiding.
Het duaal leertraject is een traject om je diploma te behalen. Heb je al een diploma secundair onderwijs? Dan kan je eventueel een individueel traject volgen en begin je sneller aan je stage. Mogelijkheden en meer informatie bekijken we samen in een persoonlijk gesprek.
Je bespreekt dit in een persoonlijk gesprek met je trajectbegeleider.
Het is belangrijk dat je een praktisch manueel rijbewijs hebt.
België erkent rijbewijzen uit alle Europese landen plus de volgende landen of gebieden : Albanië, Algerije, Andorra, Armenië, Aruba, Australië, Azerbeidzjan, Benin, Bosnië-Herzegovina, Botswana, Brazilië, Burkina Faso, Canada (Alberta-New Brunswick- Ontaria, Québec, Saskatchewan), Caribisch Nederland (Bonaire, Saba, Sint Eustatius), Centraal Afrika, China, Congo Brazzaville, Congo Kinshasa, Cuba, Curaçao, Djibouti, Dominicaanse Republiek, Egypte, Ethiopië, Filippijnen, Frankrijk – TOM (Nieuw-Caledonië, Polynesië, Wallis, Futuna), Georgië, Hong Kong, Indonesië, Iran, Isle of Man, Israël, Ivoorkust, Japan, Jordanië, Kazachstan, Kirgizstan, Kosovo, Koeweit, Lesotho, Libanon, Madagaskar, Malawi, Maleisië, Mali, Marokko, Mauritius, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nepal, Nieuw-Zeeland, Niger, Noord-Macedonië, Oekraïne, Oezbekistan, Peru, Rusland, Rwanda, San Marino, Senegal, Servië, Singapore, Sint Maarten, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Togo, Tunesië, Turkije, Turkmenistan, Vaticaanstad, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten van Amerika, Wit-Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zwitserland.
Ook als je je rijbewijs reeds behaalde, ben je welkom in het duaal leertraject. Het is wel belangrijk dat dit een manueel rijbewijs is en geen automatisch.
Heb je nog geen rijbewijs, maar ligt de datum van je rijexamen al vast, dan wordt daar rekening mee gehouden in de opleiding. Is je rijbewijs vervallen? Bespreek dit dan met je trajectbegeleider.
Wie wil starten, moet kunnen fietsen. Dit is immers een belangrijke vaardigheid als je als postbode aan de slag gaat. In verschillende gemeenten zijn er initiatieven om te leren rijden met de fiets. Neem daar zeker contact mee op als je interesse heb in het opleidingstraject.
Hoewel we niets kunnen garanderen, gaan we zeker bekijken welke stageplaatsen bij bpost beschikbaar zijn in de buurt van je woonplaats.
Het traject start op verschillende momenten in het jaar, afhankelijk van welk type traject je volgt. Schrijf je via deze pagina in, zodat wij jou op de hoogte kunnen houden van de instapmomenten.
Het opleidingstraject kan enkele maanden tot een schooljaar duren. Ook dit is afhankelijk van het persoonlijk traject dat jij zal volgen.
Het lessenpakket bestaat uit algemene vakken die je nodig hebt om je beroepskwalificatie te behalen. Als AAV (Aanvullende Algemene Vorming = algemene vakken zoals wiskunde, organisatie & samenwerking, wetenschappen, maatschappijvakken) is opgenomen is in je programma kan je ook je diploma secundair onderwijs behalen.
Je volgt ongeveer 2 dagen les op school en ongeveer 3 dagen stage bij bpost. Dit is afhankelijk van de locatie waar je de opleiding volgt.
Als postbode start je vroeg (bijvoorbeeld tussen 03:00 en 07:00) en duurt je werkdag 7 uur en 36 minuten. Bekijk deze video en kom meer te weten over de job als postbode.
- Voorbereiding van de uitreiking: Je helpt mee aan het sorteren van de post waardoor elke brief en pakje het juiste kantoor bereik
- Voorbereiding van de eigen ronde: Je ontvangt de zendingen die tot jouw ronde behoren. Je zorgt er zelf voor dat je postronde gestructureerd en efficiënt verloopt
- De postronde zelf: Als postbode ben je continue in beweging: te voet, per (elektrische fiets), bromfiets of wagen ga je alle brievenbussen af om de zending bij de juiste ontvanger te krijgen
- Afronden: Je sluit je ronde af door het volgen van vastgelegde procedures zoals uitscannen, het afrekenen van je afgeleverde pakjes,...
De bpost locaties bevinden zich over heel België. Veel locaties zijn niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is belangrijk dat je de bpost locaties zelfstandig kan bereiken.
Dit is afhankelijk van het type traject dat je zal volgen. Meer informatie krijg je via je trajectbegeleider.
AAV staat voor algemene vakken zoals wiskunde, organisatie & samenwerking, wetenschappen, maatschappijvakken en Nederlands. Je volgt deze vakken om samen met je beroepsopleiding je diploma secundair onderwijs te behalen.
Normaal gezien organiseren we geen stages en lessen in de zomerperiode, maar dit is afhankelijk van het type programma dat je volgt.
Je uurrooster is variabel. In het sorteercentrum wordt in drie ploegen gewerkt (bijvoorbeeld 06:00 tot 14:00, 14:00 tot 22:00, 22:00 tot 06:00). In het mailcentrum, waar je als postbode werkt, wordt vroeg gestart (bijvoorbeeld tussen 03:00 en 07:00 opstarten).
Neen, als postbode of sorteerder ga je voltijds aan de slag.
Je leert tijdens je opleidingstraject de job als postbode en sorteerder. We kunnen echter niet garanderen dat je na de opleiding sorteerder kan worden, aangezien dit afhangt van de beschikbare posities op dat moment.
Neen, je leert tijdens de opleiding twee jobs kennen : sorteerder en postbode.
- Je wordt gedurende het hele opleidingstraject persoonlijk begeleid, zowel tijdens je lessen op school als je stage bij bpost
- Je krijgt een opleiding op school en op de werkvloer, inclusief rijlessen als je je rijbewijs B nog niet hebt.
- Je krijgt een beroepskwalificatie als je de opleiding afgerond hebt. Afhankelijk van jouw traject kan je ook de opleiding aanvullende algemene vorming volgen en je diploma secundair onderwijs behalen.
- Je krijgt een vast contract bij bpost na een positieve evaluatie
Opgelet! Aangezien je nog aan het leren bent, ontvang je gedurende de opleiding nog geen loon bij bpost. Specifieke vragen over vergoedingen, uitkeringen en premies beantwoorden wij graag in een volgende stap, aangezien dit afhankelijk is van traject tot traject.
Wanneer je het opleidingstraject succesvol hebt afgerond, een positieve evaluatie krijgt en je rijbewijs B behaalde, krijg je een vast contract bij bpost.
Zowel tijdens de lessen op school als de stage bij bpost is er voldoende begeleiding voorzien. Bij bpost kan je rekenen op je mentor en op school wordt je ondersteund door een trajectbegeleider.
Lees hier alles over het loonpakket van de postbode.
Ja, onder bepaalde voorwaarden kan je je uitkering behouden tijdens het opleidingstraject, maar je moet dit wel zelf aanvragen via jouw contactpersoon bij VDAB, OCMW of ONEM/RVA.
Neen, je krijgt geen loon tijdens het opleidingstraject. Rond je het traject na een positieve evaluatie af, dan krijg je wel een vaste job bij bpost aangeboden. Specifieke vragen over vergoedingen, uitkeringen en premies beantwoorden wij graag in een volgende stap, aangezien dit afhankelijk is van traject tot traject.
Voor vragen over je inschrijving, vakken, inkomen, en vergoedingen zal het CVO je helpen. Jobgerelateerde vragen
(bvb. Werkdagen, uren, planning, enz.) kan je aan bpost stellen via het emailadres duaalleren@bpost.be